ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Sınava hazırlanırken kişinin belli bir düzen oluşturarak ilerlemesi çok önemlidir. Bu noktada pek çok öğrenci zorluk yaşamaktadır. Etkili çalışma kişiyi her daim başarıya bir adım yaklaştıracaktır. Sınav için kullanılan belli başlı teknik ve stratejiler de bu başarının altın anahtarıdır. Sınavla ilgili olarak teknik ve strateji belirlemeden önce yapmanız gereken en önemli nokta hedef belirlemektir. Hedef belirlendikten sonra plan ve program yapılmalıdır. Bu plan ve programın belirlenmesinde kullanılacak anahtar burada devreye girmektedir. Plan ve programdan sonra teknik belirlenerek çalışmalar başlamalıdır. Peki bu teknikler neler olabilir?
FEYNMAN TEKNİĞİ
Öğrenmek çoğu zaman insana sıkıcı bir eylem gibi gelir. Aslında eğlenceli hale getirmek sizin elinizdedir. Bu süreci daha aktif ve verimli hale getirmek için pek çok teknik bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Feynman Tekniğidir. Bu tekniğin amacı konuları ve olayları daha rahat kavramanıza olanak sağlamaktır. Bu tekniği uygularken konuyu kendinize en basit haliyle anlatmaya çalışın. Ve bunun tekrar edin. Bunları yaparken mutlaka örnek kullanmaya özen gösterin. Özellikle hayattan örnekler bularak çalışma yaparsanız daha kalıcı bir öğrenme sağlayabilirsiniz. Feynman’in görüşü, “Eğer bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsanız, onu yeterince iyi anlamıyorsunuzdur.” Feynman tekniğinin temeli bu görüşe dayanmaktadır.
Feynman Tekniğinin Basamakları
- Konu seçin ve konuyu en az 1-2 saat çalışın. Bu çalışmalar esnasında örneklerden faydalanın.
- Konuyu kendinize özgü ifadelerle en kolay haline indirgeyin.
- Size zor gelen, anlamadığınız kısımları belirleyin. Bu kısımları ne kadar eksiksiz bırakırsanız o kadar net bir çalışma sergilersiniz.
- Tüm çalışmalarınızı en sade haline getirin ve tekrar edin.
Bilgilerin hayatta kalıcılık sağlayabilmesi için yaşadığımız olaylara indirgenebilmesi gerekmektedir. Feynman Tekniği de tam olarak bunu sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Bu tekniği kullanarak hem hızlı hem kalıcı öğrenme sağlanmaktadır.
TURLAMA TEKNİĞİ
Turlama tekniği zaman konusunda tasarruf sağlayan bir tekniktir. Özellikle kendinize ait imgeler kullanarak bu tekniği kullanmanız hem hızınızı arttıracak hem de zaman konusunda sıkıntı yaşamanızı engelleyecektir. Turlama tekniğinde sınav kaygısının düzeyi de aza indirgenmektedir. Aynı zamanda konsantrasyon açısından da öğrencilerin daha çok odaklanabilmesini sağlar.
Turlama Tekniğinin Uygulanması
İlk olarak kolay soruları çözerek teste başlamanız gerekmektedir. Bunun amacı kolay soruları çözerken hem motivasyonunuzun artacak olması hem de soruların çözüm hızının artacak olmasıdır. Kolay sorulardan sonra normal sorulara geçiş sağlanmalıdır. En sonunda ise zor soruları ikinci turda çözmeniz gerekmektedir. Yani kolay, normal ve zor olmak üzere sorular arasında bir turlama yapmalısınız. Soruları kendinize göre kategorize etmeniz gerekmektedir. Örneğin çözebildiğiniz soruların yanına bir imge, iki şık arasında kaldığınız sorulara bir imge ve zorlandığınız soruların yanına bir imge şeklinde işaretlemeler yapabilirsiniz. Bu imgeler -, +, ?, çiçek, daire vb. şeklinde olabilir. Böylelikle çözdüğünüz sorular hakkında bir fikriniz olur ve zamanı kullanma açısından fayda sağlar. Dikkat etmeniz gereken noktalar; ilk etapta birkaç defa deneme yapmalısınız, sonrasında boş bıraktığınız sorulara iyice bakıp kaydırma yapmamaya özen göstermelisiniz ve boş bıraktığınız soruları görünce motivasyonunuzu düşürmemelisiniz. Bunlara dikkat ettiğiniz zaman hem tekniği kullanabileceksiniz hem de başarınız artacaktır.
POMODORO TEKNİĞİ
Pomodoro Tekniği, zamanı verimli kullanmak için geliştirilen bir zaman yönetimi tekniğidir. 1980’lerin sonlarına doğru Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. O dönemden yaşanılan bu döneme kadar çalışma konusunda sorun yaşayan pek çok insan tarafından kullanılan bir teknik olmuştur. Bu tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bunları takip eden küçük molalar yatmaktadır. Çalışma süresi 25 dakika, kısa molalar ise 5 dakikadır.
Pomodoro, İtalyancada domates demektir ve bu tekniğe adını veren nesne domates şeklindeki bir saattir. Cirillo, çalışmalarını gözlemlemek için kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan ilham alarak, oluşturduğu sisteme Pomodoro demiştir. İlk olarak bir görev seçip bunu kısa zamanlı aralıklara ayırıp hedeflerinizi listeleyin. Hedeflerinizi minik parçalara bölmek, aralıklarda çalışabilme ve görevleri takip etme açısından önemlidir.
Çalışma seansı 25 dakikadır. Sonrasında 5 dakika süren kısa mola verilir. Toplam süre 1 pomodoro etmektedir. (1 pomodoro 30 dakikadır.)
4 pomodoroyu tamamladığınızda 25 dakikalık mola vermelisiniz. Günde yaklaşık olarak 16 pomodoro tamamlamak ideal bir çalışmaya işarettir.
Pomodoro Tekniğinde Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Çalıştığınız sırada dikkatinizi dağıtacak herhangi bir engel olmamalıdır. Yalnızca yaptığınız çalışmalara odaklanmalısınız. Özellikle elektronik aletlerle ilgilenmemelisiniz.
- Mola esnasında işinizle ilgili hiçbir şey düşünmemelisiniz. Müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir ve hatta bir şeyler içip çevrenizdekilerle muhabbet edebilirsiniz.
- Pomodorolarınızın bölünmemesine dikkat etmelisiniz ve onları bir yere not etmelisiniz. Sizden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı pomodorolarınız bölündüyse yanına bir işaret koyun veya onu not alın.
- Hafta bittiğinde pomodolarınıza göz gezdirin ve haftanın planladığınız gibi ilerleyip ilerlemediğini kontrol edin. Sonraki haftanızı planlayın ve önceki haftadan daha verimli geçmesi için elinizden geleni yapın.
Pomodoro Tekniği, çalışmalarımızı bitirmeye yardımcı olan zaman dostu bir tekniktir. Önerilen kısa molalarla dikkatimiz her daim toplu olur. Bu teknik verimli çalışmayı ve üretkenliği arttırmaktadır. Pomodoro Tekniği hemen hemen her çalışmaya uyarlanabilir. Çünkü bu teknik insanlar için üretkenliği ve zamanı doğru kullanmayı sağlar. En önemlisi sınavlara hazırlanan ve düzenli çalışmak zorunda olan her öğrencinin kişisel disiplinine yardımcı olacak ve üretkenliğini arttıracaktır.