ÇOCUK GELİŞİMİ MEZUNLARININ DİKKATİNE!
ÇOCUK GELİŞİMİ MEZUNLARININ DİKKATİNE !
Değerli DGS adayları, 2017 DGS kılavuzunda geçiş alanları, kontenjanlar, alan tercihi, yeni eklenen bölümler gibi birçok değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler arasında aslında en çarpıcı olan hem örgün hem açıköğretimde yer alan Çocuk Gelişimi önlisans mezunlarına yönelik!
Çocuk gelişimi önlisans mezunları artık hem eşit ağırlık hem sözel alan tercihi yapabilecek. Bu bölümlere baktığımızda Çocuk Gelişiminde eşit ağırlık alanından alım yapılıyorken Okul Öncesi Öğretmenliği bugün itibariyle sözel alanına taşındı.
Bu iki bölümün geçiş alanı farklılıkları ise DGS’ de yapılacak netlerin getirisini ön plana çıkaracaktır.
Çocuk Gelişimi isteyen DGS adayı için Eşit ağırlık alanının matematik neti Türkçeden daha önemli ve puan bakımından da daha yüksektir.
Eşit Ağırlık İçin Netlerin Getirisi
1 Matematik = 1,781 Puan 1 Türkçe = 1,365
Okul Öncesi Öğretmenliği isteyen DGS adayında Sözel alanının Türkçe getirisi neredeyse matematik netinin 4 katına sahiptir.
Sözel Alan İçin Netlerin Getirisi
1 Matematik = 0,593 1 Türkçe = 2,275
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu mesleki anlamda tercih ettiğimiz bölümün artıları eksileri veya iş potansiyeli iyi araştırılıp buna göre tercih yapmak gelecek adına daha sağlıklı olacaktır.
ÇOCUK GELİŞİMİ MEZUNLARININ İŞ İMKANI NASILDIR?
Çocuk gelişimciler iş bulma imkânı açısından en gözde mesleklerden biridir. Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkânına sahiptirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altındaki kurumlarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında, Rehberlik ve Araştırma Kurumlarında, Halk Eğitim Merkezinde, Sağlık Bakanlığının ihtiyacı olan birimlerde, devlet üniversitelerinde ve üniversite hastanelerinde, anaokulu, kreş ve çocuk yuvalarında aynı zamanda kadrolu olarak ilkokulların ana sınıflarında olmak üzere birçok kurumda çalışma imkânına sahiptirler. Ayrıca Çocuk gelişimcisi unvanına sahip olanlar pedagojik formasyon alarak Okul öncesi eğitmenliği ve öğretmenliği yapabilmektedirler.
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİNİN İŞ İMKANI NASILDIR?
Okul öncesi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca çocuk yayınlarının hazırlanmasında, oyuncak tasarımı gibi alanlarda uzman olarak çalışabilirler.
Her iki bölümde de benzer iş sahaları hakim olmakta ve iş imkanı bakımından geniş yelpazede yer almaktadır. Ders içeriklerinde benzerlikler vardır. İki alanın farklılıklarına baktığımızda fakülteler göze çarpmaktadır. Okul öncesi öğretmenliği eğitim fakültesi çatısı altında iken Çocuk gelişimi bölümü Sağlık yüksekokulu binasında yer alır. Kontenjan bakımından Çocuk Gelişimi 2017 yılı itibariyle 197 kontenjana Okul Öncesi Öğretmenliği ise 561 kontenjana sahiptir. Okul Öncesi Öğretmenliğini kazanmak Çocuk Gelişimine nazaran puan bakımından daha düşük ve daha kolay olacaktır.
İster Çocuk Gelişimi ister Okul Öncesi Öğretmenliği olsun iki alanda da Türkçenin önemi her yıl olduğu gibi bu yıl da ön plana çıkacaktır. Hedefe ulaşmak için Türkçeden 50 civarında iyi bir net elde etmek aynı zamanda matematikten de 15 üzeri netlere sahip olmak başarıya ulaşmamızı büyük ölçüde sağlayacaktır.