DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ODAKLANAMAMA
Dikkat dağınıklığı, bir işi yaparken zihinsel olarak ve bedenen dikkati toplamada zorluk çekme durumudur. Aynı zamanda konsantre olamama durumu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Odaklanamama durumu da dikkat dağınıklığına eşlik eder. İki durumda da birey yapması gereken işlerde devamlılık sağlamada zorluk yaşar. İnsanlar özellikle ders çalışırken, sınava girerken bu durumlarla çokça karşılaşmaktadırlar. Sınav esnasında bir soruyu çözerken saatin sesinden, kuşun pencereye konuşundan bile dikkatimiz dağılabilmektedir. Fakat önemli olan yaşanan bu dağınıklığı hemen toparlayabilme kabiliyetinin oluşabilmesidir.
Dikkat ve Odaklanma Konusunda Sıkıntılar Yaşanmasının Nedenleri
Stres ve Kaygı: İnsanlar yaşadıkları olaylardan dolayı strese girebilir ve bu stresle beraber kaygı ortaya çıkabilir. Sürekli olarak stres ve kaygıya maruz kaldığımızda hem enerjimiz düşer hem de o işe odaklanmamız zorlaşır. Çünkü kişinin enerjisi düşünce güçsüzleşir ve dikkatini toparlayamaz.
Yetersiz Uyku: Bir insan yaşı ile orantılı olarak uyku saatine dikkat etmelidir. Çok uyumak veya az uyumak sonraki gün yapmamız gereken işleri dikkatli şekilde yapmamızı engeller. Aynı zamanda uyku sorunları ortaya çıkmaya başlar. Bunun sonucunda ise konsantrasyon seviyemiz düşer.
Aşırı Düzeyde Hareketlilik: Bir insan sürekli olarak hayatın hızına yetişmeye çalışır. Bunu yaparken de detayların içinde boğulur. Bu sebeple bir işe odaklanamaz ve dikkati dağılır. Hızlı yaşarsak bedenimizle beraber zihnimizde yorulur.
Dikkat Dağınıklığı ve Odaklanamama Kendini Nasıl Belli Eder?
- Kişide belli başlı aralıklarla olayları ve yapacaklarını unutma durumu kendini göstermeye başlar. Bununla beraber kişi çok hızlı hareket ettiğinden dolayı da unutkanlıkla karşı karşıya kalabilmektedir.
- Bir işi yaparken sıklıkla o işten bunalıp sıkılma ve devamlılık sağlayamama durumu ortaya çıkar. Aynı zamanda buna bağlı olarak işten sağlanılması gereken verim de düşer. Çünkü odaklanmamız ve dikkat etmemiz gereken noktaları kaçırmış oluruz.
- Çalışma düzenimiz bozulur. Eğer ki dağınık bir ortamda çalışıyorsak dikkatimiz daha kolay dağılabilmektedir. Masamız veya çalışma ortamımız düzenliyse neyi nasıl yapacağımızı daha rahat görebiliriz.
- Karşımızdaki insanın dediklerini anlayamama, okuduğumuzu algılamakta zorluk çekme ve tekrarlanmasını isteme durumu ortaya çıkar. Bir işe veya insana tam anlamıyla dikkatimizi vermezsek sürekli o durumun tekrarını istersek hem biz hem karşımızdaki insan yorulur. Bu nedenle işe odaklanmalı ve kişiyi de pür dikkat dinlemeliyiz.
- Bir işi yaparken ya da birileriyle sohbet ederken sürekli dalarız.
- Kişi dikkat ve odaklanmayı gerektiren konuşma, yazı yazma vb. işlerden uzak durmaya çalışır.
Dikkat Dağınıklığı ve Odaklanamamayla İlgili Olarak Neler Yapılabilir?
İlk olarak bu duruma bir hastalık gözüyle bakmamanız gerekmektedir. Özellikle bu noktada dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı çok karıştırılmaktadır. Dikkat eksikliği süreklilik gösteren bir bozukluktur; dikkat dağınıklığı ise anlık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda dikkat eksikliği ile hiperaktivite çoğu zaman beraber görülmektedir. Fakat dikkat dağınıklığı çoğunlukla içine kapanık, sakin bireylerde görülmektedir. Bu nedenle dikkat dağınıklığı durumuyla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken şey sizi ne kadar etkilediğidir.
- Motive Olmak: Bir insanın motive olma durumu ile başarıları arasında doğru orantı vardır. Bu nedenle kişinin motivasyon düzeyinin en üst seviyeye çıkması önemlidir. Mesela kişinin odaklanamadığı ve o durumdan başarı sağlamasını gerektiren durumlarda o kişiye motivasyon, öz güven arttırıcı telkinler sağlanmalıdır. Buna ek olarak motivasyon seminerlerine katılım sağlanması da önerilmektedir.
- Uyku Düzeni Oluşturmak: Zihinsel performansın en üst düzeyde olabilmesi için düzenli bir uyku düzeni şarttır. Kaliteli uyku hem stresi azaltır hem de dikkat toplama noktasında olumlu sonuçlar elde etmemizi sağlar. Kalite ve düzenli uykunun önemli olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi, uyku sorunlarının oluşmasını engellemesidir. Çünkü uyku sorunlarıyla beraber konsantre olma güçlüğü de ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların yaşanmaması için uykunuzu düzenli bir hale getirmeniz gerekmektedir.
- Düzenli, Dengeli ve Sağlıklı Beslenmek: Sağlıksız ve düzensiz beslenmek özellikle dikkat dağınıklığının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Vücudumuzun ve zihnimizin sağlıklı şekilde çalışması için sağlıklı beslenme önem arz etmektedir. Vücudun ihtiyacı olan ve gerekli besin değerlerini sağlayan beslenme programları oluşturabilirsiniz. Bu şekilde düzenli bir beslenme, zihinsel anlamda dikkatinizin dağılmasını ve odaklanamama sıkıntısını en aza indirgemeye yardımcı olacaktır.
- Planlı ve Programlı Çalışmalar Yapmak: Hedeflerinize ulaşmak için ne kadar planlı çalışmalar yaparsanız hayatınız da o kadar düzenli olur. Eğer ki plansız ve programsız çalışırsanız kendinizi sürüklendiğiniz bir girdabın ortasında bulabilirsiniz. O nedenle odağınızın ve konsantre olma durumunuzun programlı çalışma ile ilişkili olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Buna ek olarak özellikle çalışma ortamının dağınık olması dikkati toplama anlamında sıkıntı yaşamamıza neden olmaktadır. Örneğin çalışma masamızda kullanmayacağımız eşyaların varlığı bizi onlarla ilgilenmeye itebilir. Veya telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletlerle çalışma ortamında bulunmak dikkatimizin o yöne kaymasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka çalışma ortamınızı düzenli şekilde kullanmalısınız. Şunu da asla unutmayın ki her iyi yapılan bir plan ve program hedefinize adım adım ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Etiket:dikkatdağınıklığı, kaygı, motive, odaklanamama, stres